Pachtnormen 2017 toegevoegd

CA3, CA en CRS2 zijn vanaf nu voorbereid op de nieuwe pachtnormen van 2017. Dit betekent dat de drie systemen u kunnen ondersteunen bij het berekenen van nieuwe prijzen voor pachtcontracten. Hoe kunt u daarbij te werk gaan?

  1. Tijdens de laatste update zijn alleen de nieuwe variabelen toegevoegd. Uw systeem rekent echter nog met de normen van 2016. U bepaalt zelf het moment waarop u over wilt stappen naar de berekening volgens de normen van 2017. U opent hiervoor het venster Opties in het menu Extra en voert bij “Bereken pachtprijzen met variabelen van het jaar” “2017” in.
  2. U kunt per contract een prijsvoorstel laten berekenen. In een overzichtelijk venster wordt de berekening getoond. Na uw goedkeuring wordt het nieuwe bedrag per hectare, voor het totale contract of per gekoppeld contractperceel, vastgelegd en wordt de prijs van het contract opnieuw berekend. U hoeft daarna alleen nog maar op [Bewaren] te klikken.
  3. U kunt prijsvoorstellen laten berekenen voor alle of een selectie van contracten. Prijsvoorstellen worden gegenereerd op basis van indexering of pachtnormen (inclusief eventuele agrarische woning en bedrijfsgebouwen) en in een overzichtelijk venster gepresenteerd. Indien gewenst kunt u:
   • Een aftrek of toeslag invoeren
   • Prijzen bijstellen
   • Een lijst uitdraaien met daarop per contract de oude prijs, de nieuwe prijs, het prijsverschil en (bij pacht) een indicatie of de maximum- of minimumprijs bereikt is
   • Samenvoegen naar Word (bijvoorbeeld een brief met aankondiging prijswijziging)

Na uw goedkeuring worden de nieuwe prijzen automatisch in de contracten verwerkt als nieuwe prijsperiode (CA3 en CRS2) of als nieuwe prijs (CA).

De brief van de Staatssecretaris van Economische Zaken over de pachtnormen van 2017 leest u hier.